Op de eretribune
27 juni 2025 - Vinadio, Italië
Sommige mensen zijn jaloers op ons vanwege de mooie plek waar we zitten, en zeker, het huis is ook op een benijdenswaardige plaats gelegen in het hooggebergte.
Maar er zijn natuurlijk ook mensen die niet zoveel met bergen hebben, of zo’n afgelegen plek helemaal niets vinden; en voorkeur aan wat reuring geven. Nou, ik kan je zeggen, ook zij kunnen hier aan hun trekken komen.
Sinds de pas naar Italië open is, valt het hier reuze mee met de stilte en verlatenheid.
Zij die van auto- en motorsport houden hebben vanaf ons terras een eersterangs-positie Vooral in het weekeinde lijkt het hier wel het circuit van Zandvoort. Er worden hier allerlei ralleys verreden. Nu eens komen er dertig Porsches achter elkaar voorbij scheuren, dan weer een groep Renault Alpines of een kluitje opgevoerde VW golfs’ of -kevers en soms zelfs racewagens waar Max Verstappen zijn neus niet voor op zou halen.
In Nederland wordt de TT in Assen deze week verreden; alle motorrijders die daar niet aan deelnemen zijn geloof ik hier heen gekomen om hun alternatieve TT te houden. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds een uur of acht is het een permanente stroom van gemotoriseerd verkeer. Met uitzondering van de lunchtijd, want die is zowel bij Fransen als Italianen heilig. Ons geluk dat het dan even stil is.
Sinds dinsdagavond zijn Sjors en Lilian hier op bezoek. Sjors heeft deelgenomen aan een fietstocht in de Alpen (170 km en meerdere bergtoppen beklimmen ). Hij heeft hier 7u 55 min over gedaan, en behoorde daarmee tot de beste 10%. Een prestatie van formaat. Samen maken zij hier nu ook stevige tochten. Het mag duidelijk zijn dat zij dus wielerliefhebbers zijn. En dát treft: deze hele week is, ter voorbereiding van de Tour de France, de wielerploeg van UAE in Isola 2000 op hoogtestage. De favoriet is natuurlijk de winnaar van vorig jaar Pogacar. Voordat zij zelf op de fiets stappen, is het ‘‘s morgens eerst uitkijken naar de renners. Er loopt hier maar één weg, dus ze móeten hier altijd langs komen. De dag kan niet meer stuk als de renners weer gespot zijn, slechts 2 stappen van hun grote held, dichterbij kun je niet komen. En dan logeren ze ook nog in een hotel 200 meter hiervandaan.
Of het nu het uitzicht op de bergen, het gemotoriseerd verkeer of de wielrenner is, samengevat kunnen we stellen dat ons terras een gouden plek is om te vertoeven.

Over afwisseling gesproken daar mankeert het zeker niet aan en de stilte wordt ook opgeheven met zoveel verkeer.
Het is fantastisch wat jullie meemaken😃