Op jacht

9 juli 2025 - Vinadio, Italië

Zoals ik al eerder schreef komt het dorp steeds meer tot leven. Het mooie is wel dat er voor iedereen wel iets is om je hier te vermaken, vooropgesteld dat je van een wat actievere vakantie in de natuur houdt. Als je een strandvakantie prefereert, of veel cultuur wil snuiven heb je hier weinig te zoeken.

Sinds 5 juli zijn er twee skiliften weer in bedrijf. Wij hebben daar al een aantal malen gebruik van gemaakt om daarmee op hoger gelegen gebied te starten met een wandeling.

Het is ook mogelijk om een mountainbike of een skelter in de lift mee naar boven te nemen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en het is leuk om naar te kijken hoe de bikers, eenmaal boven, zich in duizelingwekkende vaart naar beneden storten via de meest steile, smalle, kronkelende en oneffen paadjes. Net als skiërs gaan ze zo de hele dag op en neer.

Verder passeren er veel wandelaars en racefietsers. We hebben overigens al menig fietser zien ‘sneuvelen ‘ in de strijd op weg naar boven. Mensen die met volle bepakking zich een weg naar boven proberen te worstelen op een gewone sport-of racefiets voeren een vergeefse strijd. Gedurende 20 km klimmen, met soms een stijgingspercentage van 10%, van 850 meter naar 2350 meter, dan moet je van goeden huize komen. En dan is het een heel eind lopen met je bepakte fiets…..

Deze week ontdekten we weer een nieuw fenomeen. Terwijl wij tijdens een wandeling pauzeerden zagen wij verspreid door het landschap wel een twintigtal mensen met gebogen hoofd rondlopen. Waren zij op zoek naar een exotische bloem of zo? De Edelweiss misschien? Het was een gezelschap van overwegend oudere mannen, omhangen met mooie camera's met forse telelenzen. Zonder uitzondering hadden ze een safarihoedje op. Al met al zag het er wat curieus uit. Na enige tijd ontdekten we dat het allen Britten waren en dat ze op Vlinderjacht waren. Nu hebben wij tijdens onze wandelingen veel  en heel veel verschillende soorten vlinders gezien, maar juist op díe plek waren er niet veel te bekennen. En als er dan toch een vlinder was gespot, vloog ie vroegtijdig weg. Één man was in zijn enthousiasme omhoog gegaan op een steile helling, maar durfde niet meer naar beneden en besloot uiteindelijk zich zittend langzaam naar beneden te laten glijden. Het was kortom voor ons een vermakelijke pauze.

Persoonlijk ben ik liever 'op jacht ' naar vogels. Met mijn Merlin app heb ik al heel wat vogels weten te ontdekken. Onder het motto "horen is scoren" (Lianne) heb ik inmiddels meer dan 50 vogels op mijn lijstje staan. Zo leuk om telkens nieuwe soorten te leren kennen.

Bij ons huis zien we steevast twee vogels. Door de dag heen komt de Europese kanarie regelmatig haar lied zingen in een dode boom.

En 's morgens bij het openen van de gordijnen zit er altijd een witte kwikstaart op de balustrade. Het worden toch soort 'huisvrienden' Het voelt alsof ze me elke dag even komen begroeten .

Zoals een jager het gewei van een hert aan de muur hangt, zo probeer ik mijn trofeeën op papier vast te leggen. Op de foto's zie je er twee (dat zijn ook de enige twee trouwens die ik tot nu toe heb getekend).

Van reisblog naar fotoboek
reisdrukker.nl

1. Bea:
    Wel heel goed getekend!
  2. Lianne:
    9 juli 2025
    Ja leuk, die vogels. En mooi getekend! Ik 'ken' de Europese kanarie ook uit Frankrijk. Pas ook in Duitsland gehoord.
  3. Marja van der Vlist:
    9 juli 2025
    Nou ja Duitsland is ook een Europees land tenslotte.
  4. Lianne:
    9 juli 2025
    Precies! :) Maar Nederland ook....hier nog nooit gehoord.
  5. Ingrid:
    9 juli 2025
    Weer een heerlijk verhaal Marja , genoten tijdens het lezen !
    Wat een ervaringen , TOP .
    Vogels tekenen , wat een leuke bezigheid , zo leer je de kenmerken goed .
    Misschien toch weer gezellig tekenen/schilderen bij Wilma ……
    Groetjes daar .
  6. Marja van der Vlist:
    12 juli 2025
    Hoi Ingrid, biologiestudenten moesten vroeger ook veel tekenen, om zo een dier of plant heel goed te leren kennen. Op de radio hoorde ik een keer een hoogleraar die het betreurde dat daar geen tijd meer voor was nu de studenten zo snel door de studie moeten gaan. Want ja je leert wel goed observeren. 🤓
  7. Dorien Lips-Rompa:
    9 juli 2025
    Wat een gezellig verhaal over hoe jullie het maken.De vogels zijn goed gelukt chapeau!
    Hier in Schoonhoven is het genieten van de concerten buiten. Het weer is heerlijk zomers. Ook het zwemmen is weer heerlijk in het koele buiten water.
    Heel veel mooie dagen Dorien
  8. Marja van der Vlist:
    12 juli 2025
    Heel leuk die concerten in het park, en heerlijk dat je weer buiten kunt zwemmen, goed bezig Dorien.. Sinds 1 juli is hier het buitenzwembad ook open. De eerste dag dat t open was wilden ze me waarschuwen dat ik beter niet kon gaan, want t was nog maar 21°, waarop ik zei: “ je suis une Hollandaise”. Oftewel, daar laat ik me niet door afschrikken. In Schoonhoven zal het water inmiddels al fijn op temperatuur zijn, door die tropische temperaturen?
  9. Huug:
    10 juli 2025
    Ik hoop voor jullie dat Sjors zich niet in dit soort afdalingen stort. Mooie tekeningen, overigens.
  10. Marja van der Vlist:
    12 juli 2025
    Dat was inderdaad net iets te spannend om op die manier naar beneden te gaan. Dat leek mij ook een verstandige keuze om dat niet te doen.